Ceny kakao rosną przed Bożym Narodzeniem

Cena za tonę ziaren kakaowca osiągnęła najwyższy poziom od 6 miesięcy, przekraczając 10 000 USD za tonę. To wzrost o 50% w porównaniu z poprzednim miesiącem!

  • W grudniu 2024 r. ceny kakao wzrosły o 50% w porównaniu z poprzednim miesiącem.
  • Cena tony ziaren kakaowca osiągnęła najwyższy poziom od 6 miesięcy, przekraczając 10 000 USD.

Silnie skoncentrowana podaż i rosnący popyt

Cztery kraje odpowiadają za 75% światowej produkcji, głównie w Afryce Zachodniej. W szczególności Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana, które odpowiadają za 58% tej produkcji, ucierpiały ostatnio z powodu niekorzystnych warunków pogodowych, co spowodowało spadek produkcji, który nie został pokryty przez inne kraje produkujące. Oczekuje się, że światowa produkcja kakao osiągnie 5 milionów ton w latach 2024/2025.

Jednocześnie globalny popyt stale rośnie, szczególnie w Europie i Ameryce Północnej, które konsumują prawie 50% światowego kakao. Konsumpcja rośnie również na rynkach rozwijających się - w Azji, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Południowej - pomimo rosnących cen. W latach 2023/24 deficyt podaży wyniósł ponad 400 000 ton. W 2025 roku będzie on nadal rósł.

<div class="eztext-field">Soft commodities prices gap</div>

Dane z wykresu są dostępne w tabeli

Koncentracja branży napędza presję inflacyjną

Przemysł przetwórstwa kakao jest zdominowany przez Europę, w szczególności Niemcy i Holandię. Cztery firmy kontrolują dwie trzecie światowej wydajności mielenia, a to samo dotyczy detalicznego rynku słodyczy. Taka koncentracja utrudnia nowym graczom wejście na rynek.

Ceny kakao ponownie rosną po kilku miesiącach spadków na rynkach. Wzrost wynika z braku równowagi między podażą a popytem. Dodatkowo nasila się w okresie świątecznym wraz ze zwiększoną konsumpcją.

Simon Lacoume, analityk sektorów, Coface.

Niedobory dostaw napędzają wzrost cen

Niedobory produkcyjne na Wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie, w połączeniu z rosnącym popytem powodują wzrost cen. Strukturalny brak równowagi między podażą a popytem sugeruje, że w perspektywie średnioterminowej ceny kakao ustabilizują się na poziomie wyższym niż w poprzednich latach i najprawdopodobniej zbliżonym do 10 000 USD za tonę. Przedłużające się napięcia podażowe mogą również poważnie wpłynąć na głównych producentów czekolady, którzy pozostają zależni od kilku krajów-dostawców. Konsolidacja branży doprowadziła do powstania gigantów przetwórczych, których inwestycje zwracają się tylko wtedy, gdy moce produkcyjne są w pełni wykorzystane. Chociaż niedobór surowców jest uważany za ryzyko o niskim prawdopodobieństwie, jego potencjalny wpływ na branżę może być głęboki.

Autorzy i eksperci